IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. ще бъде сред седемте най-горещи години в историята

Светът се е затоплил с 1,1 градуса по Целзий след индустриализацията, започнала през 19-и век

19:51 | 31.10.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Очаква се 2021 г. да се нареди сред най-горещите седем в историята, като всички те са отчетени от 2014 г. насам, сочат първоначални данни на Световната метеорологична организация към ООН, публикувани в неделя.

Очакваните ежегодни данни за мястото на годишните температури в исторически план и докладът за климатичните тенденции бяха оповестени, докато дипломати пристигат в шотландския град Глазгоу за двуседмични разговори в рамките на климатична конференция на ООН. Страните ще обсъждат как да запазят затоплянето под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, за предпочитане дори под 1,5 градуса, пише Bloomberg.

Светът се е затоплил с 1,1 градуса по Целзий след индустриализацията, започнала през 19-и век. Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата, най-големият двигател на затоплянето, е достигнала 413 части на милион. Това е най-високото ниво в съвременната история, а също и в геологичните данни от последните 125 хил. години. Метанът и азотният оксид, които са по-мощни и по-рядкосрещани от въглеродния диоксид, също са достигнали рекордни нива с ръст от 262% и 123% спрямо прединдустриалните им нива, сочи докладът.

Климатичните промени продължават да променят планетата с темп, който е постепенен според човешките възприятия, но е безпрецедентен в геологичната история с изключение на падането на големи метеорити. Нивата на моретата продължават да нарастват с 4,4 мм на година, тъй като водата се затопля и се разширява, а по-високите температури разтопяват ледници, пишат авторите на доклада.

Тази година за първи път са регистрирани дъжд в най-високата точка на ледената шапка на Гренландия, необичаен студен период в Тексас и тропически температури, причиняващи пожари, в Западна Канада.

„Екстремните събития сега са новото нормално“, коментира Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация. „Има все повече научни доказателства, че някои от тях се дължат на климатичните промени, причинени от човешката дейност“, допълни той.

Океаните поглъщат средно 23% от въглеродния диоксид, произвеждан от хората. Той променя химията им, като ги прави по-киселинни, повече, отколкото са били през последните най-малко 26 хил. години, сочи докладът.

По-горещият въздух задържа повече влага и я освобождава под формата на дъждове. През юли китайската провинция Хънан е отчела повече дъждове от обичайното за една година. Над 300 души са загинали при наводненията, а загубите са достигнали почти 18 млрд. долара.

Няколко дни преди това Западна Европа беше обхваната от дъждове, наводнения и свлачища, отнели живота на над 200 души.

Повечето субтропически страни от Южна Америка са преживели суша за втора поредна година. Мадагаскар е изправен пред историческа продоволствена криза, свързана със сушата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
а да ги приемеш си м.ръсен глуупак, ах ти разбрахме какъв си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
.. или бивш военнен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
...а да отречеш получените данни от измерванията, трябва да си чист глуупак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Dio
преди 2 години
Хората ти говорят общо за света. Ти си плямпаш за зимата във Варна, колко студена ти се е сторила. Климатът на планетата се опитва да намери баланс. Това че ние сме на място, което към момента е по-бкагоприятно и промените не се усещат, не означава че ги няма по други места. Чете ли за Гренландия, за продоволствената криза в Мадагаскар, за студената зима в Тексас, за увеличаване нивото на океаните. Не, какво те интересуват други географии, важни е във Варна да е добре.С подобен Ганьовски манталитет ние ще проспим климатичните промени, въпросът е като се събудим, какво ще видим !? И дали климатът у нас ще става пак за така безметежното живуркане като до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
и политик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Jay Gould
преди 2 години
Да наречеш годината без лято и с една от най-студените зими в историята - най-гореща, може само журналист :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още